Curriculum MASTER OF SCIENCE PROGRAM IN TOXICOLOGY AND NUTRITION FOR FOOD SAFETY 

Curriculum

MASTER OF SCIENCE PROGRAM IN TOXICOLOGY AND NUTRITION FOR FOOD SAFETY 

Level Master's
Faculty / Institute INSTITUTE OF NUTRITION
Website http://www.inmu2.mahidol.ac.th/foodsafety/?p=138374

Degree Designation

MASTER OF SCIENCE(TOXICOLOGY AND NUTRITION FOR FOOD SAFETY)

Admission Requirements

								  							 แผน ก แบบ ก๒
๑. ผู้ที่สำเร็จการศึกษาแล้ว หรือคาดว่าจะสำเร็จการศึกษาก่อนวันเปิดภาคการศึกษาในระดับปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต
หรือสาขาวิทยาศาสตร์สุขภาพที่ศึกษาต่อเนื่อง อย่างน้อย ๔ ปี ในสาขาที่มีการศึกษาวิชาอินทรีย์เคมี หรือชีวเคมีหรือสรีรวิทยา 
อย่างน้อย ๒ หน่วยกิต จากสถาบันที่สำนักงานคณะกรรมการการอุดมศึกษาให้การรับรองทั้งในประเทศและต่างประเทศ
๒. ต้องได้แต้มระดับคะแนนเฉลี่ยสะสม ไม่ต่ำกว่า ๒.๕๐
๓. มีผลการสอบภาษาอังกฤษผ่านตามเกณฑ์ของบัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยมหิดล
๔. ผู้สมัครที่มีคุณสมบัตินอกเหนือจากข้อ ๑. และข้อ ๒. อาจได้รับการพิจารณาให้สมัครเข้ารับการคัดเลือกเข้าศึกษาได้เป็นการเฉพาะราย 
ตามดุลยพินิจของประธานหลักสูตร และคณบดีบัณฑิตวิทยาลัย

แผน ข
๑. ผู้ที่สำเร็จการศึกษาแล้ว หรือคาดว่าจะสำเร็จการศึกษาก่อนวันเปิดภาคการศึกษาในระดับปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต
หรือสาขาวิทยาศาสตร์สุขภาพที่ศึกษาต่อเนื่อง อย่างน้อย ๔ ปี ในสาขาที่มีการศึกษาวิชาอินทรีย์เคมี หรือชีวเคมีหรือสรีรวิทยา อย่างน้อย ๒ หน่วยกิต 
จากสถาบันที่สำนักงานคณะกรรมการการอุดมศึกษาให้การรับรองทั้งในประเทศและต่างประเทศ
๒. ต้องได้แต้มระดับคะแนนเฉลี่ยสะสม ไม่ต่ำกว่า ๒.๕๐
๓. มีผลการสอบภาษาอังกฤษผ่านตามเกณฑ์ของบัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยมหิดล
๔. มีประสบการณ์ทำงานด้านวิทยาศาสตร์การอาหาร พิษวิทยา โภชนาการหรือวิทยาศาสตร์สุขภาพ อย่างน้อย ๒ ปี
๕. ผู้สมัครที่มีคุณสมบัตินอกเหนือจากข้อ ๑. และข้อ ๒. อาจได้รับการพิจารณาให้สมัครเข้ารับการคัดเลือกเข้าศึกษาได้เป็นการเฉพาะราย 
ตามดุลยพินิจของประธานหลักสูตร และคณบดีบัณฑิตวิทยาลัย														 							 
							 
							 

Curriculum Structure

Plan A2
Prerequisite Course No Credit
Required Courses 21            Credits
Elective Courses not less than 5            Credits
Thesis 12            Credits
Total not less than 38            Credits
Plan B
Prerequisite Course No Credit
Required Courses 21            Credits
Elective Courses not less than 11            Credits
Thematic Paper 6            Credits
Total not less than 38            Credits

Job Option after Graduation


- นักวิชาการด้านพิษวิทยาและโภชนาการเพื่ออาหารปลอดภัย ในหน่วยงานภาครัฐและอุตสาหกรรมอาหาร
- นักวิจัยด้านพิษวิทยาและโภชนาการเพื่ออาหารปลอดภัย ในสถาบันการศึกษา หน่วยงานภาครัฐและเอกชน

Course Requirements

Plan A2

Prerequisite Courses Credit
NUTS502 : PRINCIPLES IN BIOCHEMISTRY AND PHYSIOLOGY 3
Required Courses Credit
NUTS602 : FOOD AND NUTRITIONAL TOXICOLOGY SEMINAR I 1
NUTS603 : FOOD AND NUTRITIONAL TOXICOLOGY SEMINAR II 1
NUTS604 : NUTRITION AND TOXICOLOGY 3
NUTS625 : RESEARCH METHODOLOGY IN FOOD AND NUTRITIONAL TOXICOLOGY 2
NUTS626 : TOXICOLOGICAL PRINCIPLE AND FOOD SAFETY 3
NUTS627 : TOXICOLOGICAL TESTING BY REGULATORY STANDARDS FOR FOOD SAFETY 3
NUTS628 : FOOD HAZARDS AND HEALTH EFFECTS 3
NUTS629 : HEALTH RISK OF EXCESSIVE NUTRIENTS AND REGULATORY ENFORCEMENT 2
NUTS630 : FOOD SAFETY RISK ANALYSIS 3
Elective Courses Credit
NUTS640 : LABORATORY TECHNIQUES IN MOLECULAR TOXICOLOGY 3
NUTS611 : CONSUMER PROTECTION IN FOOD AND NUTRITION 2
NUTS614 : TOXICOLOGY OF PLANT AND ANIMAL FOODSTUFFS 2
NUTS622 : ADVANCED FOOD AND NUTRITIONAL TOXICOLOGY: AGRICULTURAL CHEMICAL AND HEAVY METAL 3
NUTS631 : MICRONUTRIENT AND FUNCTIONAL FOOD FOR REDUCTION OF NON-COMMUNICABLE DISEASES' RISK 2
NUTS632 : ANALYTICAL TECHNIQUES IN FOOD AND NUTRITIONAL TOXICOLOGY 3
NUTS633 : MICROBIOLOGICAL FOOD SAFETY 2
NUTS634 : DETERMINATION OF MICROORGANISM IN FOODS AND QUALITY CONTROL OF FOOD MICROBIOLOGICAL LABORATORY 3
NUTS635 : TECHNIQUES IN GENETIC TOXICOLOGY USING SHORT TERM TESTS 2
NUTS636 : RISK ASSESSMENT OF CHEMICAL HAZARDS IN FOOD 2
NUTS637 : FOOD SAFETY CONCERNING MUTAGENS, CARCINOGENS AND ALLERGENS 3
NUTS638 : TOXICANT-DERIVED FOOD PROCESSING 2
NUTS639 : INTERNATIONAL LABORATORY QUALITY SYSTEM OF ISO/IEC 17025 STANDARD 3
Thesis Credit
NUTS698 : THESIS 12