All Contents

The mechanism and pathogenesis of non-communicable diseases including cancer, neurological disorders and metabolic syndrome; role of micronutrient in disease prevention by protecting genome, maintaining redox balance and promoting immune defense; active ingredients in functional food including phytochemicals, fatty acids or probiotics; efficacy studies of functional food for reduction of the diseases' risk; role of genomics, metabolomics and microbiome on efficacy of functional food; selection and evaluation of scientific evidences supporting health claims for product registration

กลไกและการดำเนินของโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง โรคมะเร็ง โรคความผิดปกติของระบบประสาท และกลุ่มโรคความผิดปกติของเมตาบอลิซึม บทบาทของสารอาหารรอง วิตามินและแร่ธาตุในการป้องกันโรคโดยปกป้องหน่วยพันธุกรรม รักษาสมดุลอนุมูลอิสระ และส่งเสริมภูมิคุ้มกัน สารสำคัญในอาหารสุขภาพ พฤกษเคมี กรดไขมัน และโพรไบโอติกส์ การศึกษาประสิทธิผลของอาหารสุขภาพในการลดความเสี่ยงต่อโรค บทบาทของจีโนมิกส์ เมแทบอโลมิกส์ และ ไมโครไบโอมต่อประสิทธิผลของผลิตภัณฑ์อาหารสุขภาพ การเลือกและประเมินหลักฐานทางวิทยาศาสตร์เพื่อสนับสนุนการกล่าวอ้างทางสุขภาพในการขึ้นทะเบียนผลิตภัณฑ์

SCIENCE AND TECHNOLOGY

กลุ่มวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

Graduated bachelor degree or higher in the field of medical sciences such as medicine, dentistry, medical technology, pharmacy/pharmacology, toxicology, biomedical science, biochemistry, physiology, anatomy, microbiology and others or the field of food science and technology or the field of nutrition and dietetics

จบปริญญาตรีหรือสูงกว่า สาขาที่เกี่ยวข้องกับวิทยาศาสตร์ สุขภาพ เช่น แพทย์ ทันตแพทย์ สัตวแพทย์ เทคนิคการแพทย์ เภสัช พิษวิทยา วิทยาศาสตร์การแพทย์ ชีวเคมี สรีรวิทยา กายวิภาค จุลชีววิทยา และอื่นๆ หรือจบด้าน วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร หรือ โภชนาการและการกำหนดอาหาร

3000 Per Credit / 2 Credit

Researchers in university or government office Staffs in Private food manufacturing company Medical professionals and general audiences who has background in medical sciences, food sciences or nutrition

นักวิจัยในมหาวิทยาลัยหรือหน่วยงานรัฐ บุคลากรในบริษัทผลิตอาหารสุขภาพ บุคลากรทางการแพทย์ และผู้สนใจที่มีความรู้พื้นฐานทางวิทยาศาสตร์สุขภาพ วิทยาศาสตร์การอาหารหรือโภชนาการ

Knowledge and experience for applications in research and development of functional food and its health claim application, and scientific evidence search for verification of public media information and recommendation of food for disease prevention

ความรู้และประสบการณ์ประยุกต์ใช้ในงานวิจัยและพัฒนาอาหารสุขภาพ และการขอการรับรองคำกล่าวอ้างทางสุขภาพ (health claims) ของผลิตภัณฑ์อาหาร ตลอดจนการสืบค้นหลักฐานทางวิทยาศาสตร์ เพื่อตรวจสอบข้อมูลข่าวสาร และให้คำแนะนำเรื่องอาหาร กับการป้องกันโรค

สอบ

For credit type, take-home examination and presentation for case studies (certificate and transcript will be provided. The credits can be transferred to Master program later.) For audit type, no exams but required 80% class attendance and participation in case study discussion (certificate will be provided.)

ถ้าลงแบบ credit เก็บหน่วยกิต มีสอบและนำเสนองานกรณีศึกษา (ได้รับใบประกาศและ transcript ระบุเกรด หน่วยกิตนำมาเทียบโอนหลักสูตร ป.โทได้) ถ้าลงแบบ audit ไม่เก็บหน่วยกิต ให้เข้าเรียนอย่างน้อย 80% และมีส่วนร่วมอภิปรายในคาบ (ได้รับใบประกาศ)

1 รศ. ดร. ปิยะ เต็มวิริยะนุกูล
2 รศ. ดร. วรางคณา ศรีจำนงค์
3 รศ. ดร. ชลัท ศานติวรางคณา
4 รศ. ดร. ชนิพรรณ บุตรยี่
5 รศ. ดร. ธัญญ์นลิน วิญญูประสิทธิ์
6 ผศ. ดร. สุวภัทร กิตติบัญชากุล
7 รศ. ดร. อุทัยวรรณ สุทธิศันสนีย์
8 รศ. ดร. เชาวนี ชูพีรัชน์
9 รศ. ดร. มลฤดี สุขประสารทรัพย์
10 อื่นๆ นาง มาลี จิรวงศ์ศรี
11 อ.ดร. ศรันยา กิจดำรงธรรม

Sunday

Start 29 May 2022 to 17 July 2022

32 hours

Online via zoom meeting and google classroom

ออนไลน์ผ่าน zoom meeting และ google classroom

1 to 10

-

For more information please contact Assoc. Prof. Dr. Dunyaporn Trachootham, e-mail: dunyaporn,tra@mahidol.ac.th; facebook@inmutox; line@455uldnq

สอบถามเพิ่มเติมที่ รศ.ดร.ทพญ.ดุลยพร ตราชูธรรม อีเมล์ dunyaporn.tra@mahidol.ac.th หรือ facebook@inmutox หรือ line@455uldnq